Czarne jagody są używane zarówno w celach leczniczych jak i w kulinarnych. Zawierają przeciwutleniacze anthocianosidy, które wspomagają prawidłową formację tkanki łącznej oraz wzmacniają włoskowate naczynia krwionośne w organizmie, poprawiają przepływ krwi w żyłach i naczyniach włosowatych. Oprócz anthocianosidów owoce czarnej jagody zawierają witaminy B, B1, C, PP i prowitaminę A, minerały jak: selen, cynk, miedź i mangan, garbniki oraz kwasy roślinne foliowy i egalowy, które to kwasy mają właściwości antynowotworowe.
Dojrzałe jagody mają właściwości lekko przeczyszczające, a suszone przeciwbakteryjne. Gdy nie znano jeszcze antybiotyków czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, polio i zwalczano nimi gronkowca.
Wywar z suszonych jagód leczy rozwolnienie u dzieci, działa uspokajająco i przeciwbólowo, a syrop leczy kaszel i infekcje układu oddechowego.
Czarne jagody poprawiają również wzrok i usuwają zmęczenie oczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz