Szpinak, to prawdziwy sezam witamin i minerałów. Jest też przebogaty w przeciwutleniacze - flawonoidy i karotenoidy - należą one do grupy naturalnych przeciwutleniaczy działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Warto pamiętać, że witaminy C i E, beta karoten, selen, cynk i mangan to też są przeciwutleniacze wzbogacające wartości odżywcze szpinaku. Dzięki nim poprawia się nasza odporność na stres i zmniejszają się problemy z nadciśnieniem krwi. Nadmierne stany zapalne w naszym organizmie, to zwiększone ryzyko zachorowania na raka. Warto więc spożywać szpinak regularnie ponieważ jest to jedno z tych warzyw, które najsilniej chroni nasz organizm przed nowotworami. Poza tym chroni nas ono przed zbyt wczesnym starzeniem się dzięki właśnie witaminie C i E, i przeciwutleniaczom w nim zawartym.
Szpinak zawiera również kwasy foliowy i szczawiowy. To ze względu na kwas szczawiowy należy łączyć go z wapniem, który redukuje negatywne działanie kwasu szczawiowego. Cierpiący na kamicę szczawianowo wapniową, czy fosforanowo wapniową powinni się niestety wystrzegać szpinaku.
Kwas tłuszczowy omega3 to kolejny składnik tego wspaniałego warzywa. Ma on bardzo korzystny wpływ na układ krążenia, wspomaga pracę serca, zmniejsza lepkość krwi i obniża jej ciśnienie tętnicze. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia koncentrację i wygląd naszej skóry, co też nie jest bez znaczenia. Oprócz tego łagodzi objawy przy zapaleniu stawów.
Wymieniając wszystkie zalety szpinaku nie można pominąć zawartych w nim witamin. Oprócz tych już wspomnianych na początku C i E szpinak zawiera witaminy: K, K1, K2 - wspomagające nasz układ kostny. Tylko kapusta zawiera więcej witamin z grupy K od szpinaku. B2, B6, A i niacynę-PP i nie mały wachlarz minerałów: magnez, mangan, żelazo, fosfor, potas, cynk, wapń i selen. Wszystkie te witaminy i minerały są niezwykle ważne dla naszego organizmu, ale o nich to już postaram się napisać innym razem.
PROSTY PRZEPIS NA ZUPĘ SZPINAKOWĄ
Składniki:
Warto pamiętać, że witaminy C i E, beta karoten, selen, cynk i mangan to też są przeciwutleniacze wzbogacające wartości odżywcze szpinaku. Dzięki nim poprawia się nasza odporność na stres i zmniejszają się problemy z nadciśnieniem krwi. Nadmierne stany zapalne w naszym organizmie, to zwiększone ryzyko zachorowania na raka. Warto więc spożywać szpinak regularnie ponieważ jest to jedno z tych warzyw, które najsilniej chroni nasz organizm przed nowotworami. Poza tym chroni nas ono przed zbyt wczesnym starzeniem się dzięki właśnie witaminie C i E, i przeciwutleniaczom w nim zawartym.
Szpinak zawiera również kwasy foliowy i szczawiowy. To ze względu na kwas szczawiowy należy łączyć go z wapniem, który redukuje negatywne działanie kwasu szczawiowego. Cierpiący na kamicę szczawianowo wapniową, czy fosforanowo wapniową powinni się niestety wystrzegać szpinaku.
Kwas tłuszczowy omega3 to kolejny składnik tego wspaniałego warzywa. Ma on bardzo korzystny wpływ na układ krążenia, wspomaga pracę serca, zmniejsza lepkość krwi i obniża jej ciśnienie tętnicze. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia koncentrację i wygląd naszej skóry, co też nie jest bez znaczenia. Oprócz tego łagodzi objawy przy zapaleniu stawów.
Wymieniając wszystkie zalety szpinaku nie można pominąć zawartych w nim witamin. Oprócz tych już wspomnianych na początku C i E szpinak zawiera witaminy: K, K1, K2 - wspomagające nasz układ kostny. Tylko kapusta zawiera więcej witamin z grupy K od szpinaku. B2, B6, A i niacynę-PP i nie mały wachlarz minerałów: magnez, mangan, żelazo, fosfor, potas, cynk, wapń i selen. Wszystkie te witaminy i minerały są niezwykle ważne dla naszego organizmu, ale o nich to już postaram się napisać innym razem.
PROSTY PRZEPIS NA ZUPĘ SZPINAKOWĄ
Składniki:
1,5l. wody
200g mrożonego szpinaku
3-4 ugotowane jajka
1-2 łyżek gęstej śmietany
1 kostka bulionu z warzyw
Cytryna
Pieprz ziołowy i szczypta pieprzu cayenne.
Do gotującej się wody dodać bulion i szpinak, przyprawić pieprzem. Gotować ok. 15 min. W między czasie pokroić w drobną kostkę wpierw ugotowane jajka, po czym wsypać je do wywaru. Gotować jeszcze przez dwie minuty. Na koniec dodać śmietanę, zamieszać. Gdy zupa jest już na talerzu wycisnąć do niej kilka kropel soku z cytryny. Witamina C, którą zawiera cytryna pomaga organizmowi w lepszym przyswojeniu żelaza zawartego w szpinaku, poza tym podnosi walory smakowe zupy. Życzę smacznego. :D
200g mrożonego szpinaku
3-4 ugotowane jajka
1-2 łyżek gęstej śmietany
1 kostka bulionu z warzyw
Cytryna
Pieprz ziołowy i szczypta pieprzu cayenne.
Do gotującej się wody dodać bulion i szpinak, przyprawić pieprzem. Gotować ok. 15 min. W między czasie pokroić w drobną kostkę wpierw ugotowane jajka, po czym wsypać je do wywaru. Gotować jeszcze przez dwie minuty. Na koniec dodać śmietanę, zamieszać. Gdy zupa jest już na talerzu wycisnąć do niej kilka kropel soku z cytryny. Witamina C, którą zawiera cytryna pomaga organizmowi w lepszym przyswojeniu żelaza zawartego w szpinaku, poza tym podnosi walory smakowe zupy. Życzę smacznego. :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz