Imbir zawiera żelazo, magnez, potas, fosfor i wapń, witaminę B1, B2 i C i olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są: limonen, cytral, kamfen, zingiberol, zingiberen i borneol. To właśnie tym wszystkim składnikom zawdzięcza imbir swoje szerokie właściwości lecznicze. Jest to kolejna roślina z apteki Bożej, która okazuje się być wspaniałym lekiem na wiele dolegliwości. Przede wszystkim niszczy wirusy, co szczególnie w okresie zimowym, kiedy to szaleją różnego rodzaju wirusowe przeziębienia, ma ogromne znaczenie w ich leczeniu. Poza tym imbir ma właściwości rozgrzewające i pobudza zarówno krążenie krwi, jak i system odpornościowy, obniża cholesterol, wzmacnia serce. Przeciwdziała powstawaniu nadmiaru guzów w jelitach, reguluje pracę woreczka żółciowego, zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów, działa przeciwzapalnie, a więc uśmierza ból np. stawów i mięśni. Ponieważ działa napotnie pomaga usuwać toksyny z organizmu. Jest też bardzo dobrym środkiem zapobiegającym nudnością w czasie podróży - chorobie lokomocyjnej.
Nie wolno go jednak spożywać kobietom w ciąży i osobom z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego.
Imbir działa też przeciw obrzękowo, zwiększa koncentrację i dba o naszą jamę ustną. Dodanie jego odrobiny do kawy niweluje jej szkodliwe właściwości. Na koniec nie mniej ważne - imbir to bardzo silny antyoksydant.
Ostatnie badania amerykańskich uczonych donoszą, że imbir leczy raka. Powoduje zahamowanie rozwoju komórek rakowych, a nawet zmusza je do atakowania i unicestwiania siebie samych.
http://zdrowie.dziennik.pl/nowotwory/artykuly/361856,imbir-chroni-przed-rakiem.html
http://portal.abczdrowie.pl/imbir-chroni-przed-nowotworem-prostaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz